2023.04.05. Tojás

Egy pár szót külön is megérdemel a húsvéti piros tojás. A piros szín a keresztények számára Jézus kiontott vérét szimbolizálja, a megváltást és az új életet jelképezi, maga a tojás pedig ősidők óta nagyon mély jelentőségű szimbólum az ember számára: sok nép mitológiája szerint egyenesen tojásból született meg az egész univerzum.


Kép: wikipédia

A madártojás részei 1 mészhéj, 2 külső héjhártya, 3 belső héjhártya, 4 és 13 jégzsinór, 5 külső híg fehérje, 6 középső sűrű fehérje, 7 háromrétegű szikhártya, 9 csírakorong, 10 sárga szik, 11 fehér szik, 14 légkamra.


Az inkák szerint az emberiséget három tojásból alkotta meg a teremtő isten, az egyiptomiaknál pedig maga Ré, a Napisten született tojásból.

A kínaiak szerint a teremtő erő egy sötét, tojás alakú káoszban élt, és miután tizennyolcezer év múltán a tojás kettétört, a tiszta és világos részből lett az ég, a nehéz és tisztátalanból pedig a föld, amit jól ismert jin-jang szimbólum jelképez ma is.
Kínában, akárcsak európában a tojás a termékenység szimbóluma. régebben zhejiang tartományban az ifjú feleségek tojást rejtettek a nászágy végébe, hogy így biztosítsák teherbeesésüket. a szülést követően az ifjú anyának rántottát adtak enni, és a betegek is tojást kapnak, hogy mielőbb felgyógyuljanak és megerősödjenek. a gyermekekkel első születésnapjukon lágyra főzött tojást etette. szokás volt újévkor vörösre festett tojást cserélni, amely a boldogság küldést volt hivatva reprezentálni. A legszigorúbb buddhisták elvetették a tojásevést mondván, hogy aki ilyet tesz az a pokol "üres városába" jut. dél-kína némely nemzetiségének körébe a tojás a teremtésmítosz fontos eleme. a jin és a qiang nemzetség úgy tartja, hogy hlineu istennő egy tojást rakott és abból születtek az emberek. egy 4. századi asztrológiai elképzelés szerint a világmindenség tojásdad formájú, belsejében van a föld, kívül pedig héjszerűen foglalja magába az ég. Sun wugong, a legendás majomkirály egy kőtojásból kipattanva jött a világra. Az ókori kínai mitológiában a hundun, az eredendő káosz, amelyből minden létrejött egy fölkevert tyúktojás belsejére emlékeztetett.

A finnek is tojáshoz kötik a világ eredetét a Kalevalában, ahol a “Tört tojásnak alsó fele válik alsó földfenékké, tört tojásnak felső fele a felettünk való éggé, sárgájának felső fele fényes nappá fenn az égen, fehérjének felső fele a halovány holddá lészen”. Hazánkban már az avarkori sírokban is találtak festett, karcolt díszű tojást, ami szintén azt mutatja, hogy a tojás őseink számára is valami igen fontos dolognak a jelképe volt.

A húsvét vasárnapján feltört piros tojásnak külön jelentést is tulajdonítanak: ez Jézus sziklasírjának feltörését szimbolizálja, a nagypénteken vízbe csurgatott tojás pedig varázserővel bírt, és ebből próbálták megjósolni a jövő évi termést a gazdák, a küszöbre helyezett tojástól pedig a lányok “tudakolták meg”, ki lesz a jövendőbelijük.

Egyszóval egy sor fontos dologhoz kell a tojás, így nem csoda, ha ez a húsvét egyik legfőbb szimbóluma.

A tavaszi hímestojás gyűjtéséhez kapcsolódó hiedelem a szaporodással, fajfenntartással kapcsolatos. A tojások a megszületendő életeket szimbolizálják. A hímestojásokat jóslásra is használták a ráfestett szimbólumok értelmezésével. A lakásban a barkaágakra akasztott kifújt hímes, festett tojások tojásfa néven ismeretesek. A népi hiedelem szerint fiatal házasoknak a tojásfa alatt csókolózni bőséges gyermekáldást jelent. „Egyes vidékeken a felszentelt tojást – a karácsonyi almához hasonlóan – annyi részre osztották, ahány tagja volt a családnak, hogy az összetartozók mindig mindenhonnan visszataláljanak egymáshoz.”A magyar vidékeken is elterjedt patkolt tojásnak rontáselhárító hatást tulajdonítottak.


Bingeni Hildegard tojás alakú Univerzum látomásában teljes bolygórendszerünket felfedezhetjük. Középen van a Föld, purgatórium jellegű felhőrétegeivel. Fölötte a két piros félkör a két hajnal-alkony csillag, a Merkúr és a Vénusz, köztük fehér vonal jelzi a Hold kontúrját. A csillagos égbolt felső felében van Naprendszerünk Napja, az igazi szellemi régió kapuja, ami azonban az egész rendszerben csak a Holdnak imponál. E fölött két piros csillag jelzi a Mars-Jupiter régiót. Majd a Szaturnusz minőségét a pokoli, bakacsinfekete" nagy sötét űr jeleníti meg. Tüzei hatására csoportosan tisztuló lelkek fehér kupacai bukkannak elő. Az Univerzum Tojásának külső és belső arany sziromszegélye a romlatlan menny szellemi és isteni részét mutatja. Külső, szellemi részében egy csillag (Uránusz), belső, isteni részében egy hatalmas piros csillag, az igazi Szellemi Nap látható két piros csillag kíséretében. (Ezek a Neptunnak és Plútónak feleltethetők meg - mégpedig egy 12. századból érkező látomásban!). A kódexkép felső szegélyén látható repedés a megnyilvánulatlan világ végtelenségébe átvezető nyílás.

A teremtés tojásai




Univerzum lebontó és teremtő tojása



Anyaméhben a végtelen anyaméhek kozmoszának fraktálja az univezum tojásában









Lelki köldökzsinór a Teremtőhöz köt: Ő dönt a kezdetről és végről.  

„Minden újszülöttnek a születése (*szerintem a fogantatása*) pillanatában a fülébe súgnak egy szót, amely csak az övé. Életünk nem más, mint lázas kutatás, hogy feltárjuk e szó értelmét. Az örök Bíró is ezt a szót kéri majd számon tőlünk.” (Romano Guardini)





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar Rádiózás Napja: december 1. - 98 éve szól a rádió

Mark Twain - 188 éve ezen a napon született