Schumann-rezonancia

ITT VAN A GAYA ÚJ Korszaka!!!








A Schumann-rezonancia

Ha egy gömb alakú kérget feltételezünk, melynek belső felülete a Föld felszíne és külső felülete az ionoszféra, akkor ez a kéreg gömb alakú elektromágneses hullámvezetőként viselkedik. Ilyen körülmények között a hullámok alig nyelődnek el a légkörben, így ezer kilómétert megtéve csupán 10%-os elnyelődési veszteséget szenvednek. Földünk felszíne és a légkör felső rétege az ionoszféra által határolt gömbréteg elektromágneses sajátfrekvenciáit Schumann-rezonanciáknak nevezzük. Nevét a jelenséget matematikai levezetésével bizonyító Winfried Otto Schumannról kapta. Keletkezésében legnagyobb szerepet a villámlások és egyéb légköri zivatar tevékenységek játszanak. A villámok széles frekvenciatartományban sugároznak ki elektromágneses hullámokat és a Föld kerületével összemérhető hullámhosszokon az elektromos és mágneses tér úgynevezett rezonancia-módusokba, speciális szabad rezgésekbe rendeződik, amelyek frekvenciái 7,8 Hz, 14,1 Hz, 20,3 Hz, 26,4 Hz, 32,5 Hz, 39 Hz és 45 Hz értéknek adódnak. Mértéke ugyan némiképpen változik az eltérő földrajzi helyek alapján is, de a rezgésszám felfedezése óta közel állandónak mutatkozott a közelmúltig. Ma már sokan aggódva figyelik ezen frekvenciák változásait. Napjainkra ez az érték az egyre növekvő elektroszmog hatására 12 Hz-re emelkedett, mely igen jelentős élettani hatást gyakorol az élő szervezetekre.



Forrás: https://femamv.blog.hu/2018/11/05/aktualis_scuman_rezonancia_elokep

A mért értékek közül a legalacsonyabb mértékű rezgést a Föld pulzusának vagy a Föld szívverésének is nevezik. Ez a rezgés átjárja az összes földi élőlényt, mintegy természetes rezonanciaként, tehát ezt a másodpercenként 7,8 rezgést minden földi dolog érzékeli. Érdekesség, hogy az Elektroenkefalográf (EEG) segítségével mért agyi aktivitás az 1-100 Hz közötti tartományban mérhető. A különböző éberségi állapotoknak megfelelően eltérő frekvenciájú és amplitúdójú görbék rajzolhatók a műszerrel az ember és az emlősök esetében. Ez a működési tartomány magába foglalja a 7,8 Hz-es rezonanciát is, az EEG mérések alapján ez a frekvencia az alfa és a theta hullámok határán helyezkedik el. Amíg az alfa állapot legtöbbször a becsukott szemű de éber nyugalmi állapotunkra jellemző, addig a theta az olyan alvási fázisokra jellemző, mikor álmodunk. Tehát az alfa állapotból a theta állapotba való lecsendesedés pillanata és a Föld természetes rezgésszáma megegyezik, mely nem is olyan meglepő, hiszen evolúciós szempontból ezen állapotokban tartózkodunk a legtöbbet. Felmerülhet a kérdés, hogy az alfa állapot elérését, a mély ellazulás állapotát befolyásolja-e a Föld szívritmusa.





Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Elektroenkefalogr%C3%A1fia#/media/F%C3%A1jl:EEG-hull%C3%A1mok.jpg

Gyakorlatilag bármely bolygó rendelkezhet ilyen elektromágneses rezgéssel, amely ionoszférával rendelkezik. Feltételezhető, hogy a Naprendszerben további bolygók, a Vénusz, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz és a Titán is rendelkeznek ilyen tulajdonsággal. Természetesen méretükből adódóan ez a frekvencia esetükben valószínűleg más és más lesz. A Schumann-rezonancia intenzitása egyébként földünkön sem állandó. Mértékét befolyásolják természeti jelenségek, a globális átlaghőmérséklet változás, az időjárásváltozás és a földrajzi helyzet is. A Schumann-rezonancia mértékét a Föld különböző pontjain számos ország kutatóállomásain mérik folyamatosan. A frekvenciák napi szinten csupán kismértékű, néhány tized Hz-es változást mutatnak ugyan, de az utóbbi időben jelentősebb változásokra is felfigyeltek, melyeket a Földünk működésével is kapcsolatba hoztak aggódó tudósok.

Az amerikai HeartMath Intézet kutató tudósai olyan világméretű monitoring rendszert építettek ki, mely a Föld számos pontján nagy pontossággal és folyamatosan méri a mágneses mező változásait. A Globális Koherencia Kezdeményez során használt magas érzékenységű technológia lehetővé teszi számunkra a Föld mágneses mezőjében bekövetkező változások megfigyelését, és annak a hipotézisnek a tesztelését, miszerint a Föld mágneses mezejére hatással vannak az emberi érzelmek, a pozitív és negatív egyaránt. A Global Coherence Monitoring System (Globális Koherencia Figyelő Rendszer) tizenkét, a világ különböző részein stratégiailag elhelyezett érzékelőből áll. Ez a rendszer a Föld mágneses mezője, a kollektív emberi érzelmek és viselkedés, valamint a planetáris változások egymással való kapcsolatának új szintű tudományos tanulmányozását teszi lehetővé.

A megfigyelő rendszer segítségével a következő hipotézisek vizsgálatát végzik a tudósok:Az erős kollektív emberi érzelmek tükröződnek a Föld mezőjében.
Szívkoherenciában lévő embercsoportok hatással tudnak lenni a Föld mezejére.
A Föld mezőjében bekövetkező változások földrengéseket, vulkánkitöréseket és hasonló az egész bolygót érintő eseményeket jeleznek előre annak érdekében, hogy figyelmeztessék az embereket.

A figyelő rendszer hosszútávú célja a GCI közösségből összegyűjtött koherencia szint adatokat összefüggésbe hozni a Föld mágneses mezőjében, valamint a különböző társadalmi, környezeti és egészségügyi eredményekben bekövetkező változásokkal – olvasható az Intézet internetes oldalán (www.heartmath.org).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar Rádiózás Napja: december 1. - 98 éve szól a rádió

Mark Twain - 188 éve ezen a napon született