A „(mindig) tiszta” és/vagy a „biztosan célzó” Katalinok ünnepére - November 25.

Jónéhány Katalin barátságával ajándékozott meg eddig az élet. A szentek bemutatása után, a mai névnapon ezért is emlékezem vissza, hogy mit hoztak a „(mindig) tiszta” és/vagy a „biztosan célzó”  Katalinok az én életembe.

A Katalin név jelentése:

A Katalin görög eredetű női név, a görög Αικατερίνη (Aikateriné) név magyar változata. Jelentése nem egyértelmű: elterjedt nézetek szerint a görög καθαρός (katharosz) szóból származik, amelynek jelentése: „(mindig) tiszta”.Mások szerint a görög Αεικαθερινα (Aeikatherina) névből ered, melynek jelentése: „nyilazó”, „biztosan célzó”. A magyarba feltehetően a német Katharina vagy a latin Catharina forma közvetítésével került.

Szent Katalinok:


Alexandriai Szent Katalin (Raffaello műve, 1507)

Alexandriai Katalin vagy egyházi nevén Alexandriai Szent Katalin (282 körül – 305) bizonyos keresztény hagyomány alapján alexandriai szűz és vértanú, aki Maximinus Daia római császár idejében élt.

Történetét és alakját a mai kutatók nem tekintik valóságnak. Egyesek úgy vélik, hogy Katalin legendája valószínűleg Alexandriai Dorottya († 320) szűz és Hüpatia filozófus életén és meggyilkolásán alapul.

A legenda szerint királyi családból származott. Amikor Maximinus római császár Alexandriába érkezett, mindenkinek megparancsolta, hogy áldozzon a pogány vallás bálványainak. A 18 éves Katalin ekkor a templomba sietett, hogy az áldozattól visszatartsa a keresztényeket. Elfogták, a császár elé vitték, akit a Szent kereszt üdvözítő erejére figyelmeztetett, aki erre összegyűjtötte 50 filozófusát, hogy győzzék meg a leányt, de Szent Mihály arkangyal olyan erőt adott neki, hogy megtérítette a bölcseket is, akiket a császár ezután tűzhalálra ítélt. Ezután gazdagsággal és házassággal csábította Katalint a börtönben Porphyrius hivatalnokával, aki a lány hatására 200 katonával együtt megtért. Erre a császár késes kerekekkel akarta szétszaggattatni, de a kerekek oly erővel törtek szét, hogy sok ott álló katonát megöltek. Ekkor a császárné lépett közbe a megmentéséért, és kereszténynek vallotta magát, őt is lefejezték, sőt Porphyriust is kivégezték a 200 katonával együtt. Végül Katalint fővesztésre ítélték. Halála előtt imádkozott azokért, akik majd közbenjárását kérik és Isten válaszolt neki a felhőből, hogy kérése teljesül. Amikor lefejezték, testéből vér helyett tej folyt. Holttestét angyalok vitték a Sínai-hegyre, ahol a sírjából szivárgó tej és olaj minden betegséget meggyógyított. 305. november 24-én vagy 25-én halt meg. Emléknapja november 25.

A magasabb iskolák, a filozófia és a filozófusok, ügyvédek, a könyvtárak, a könyvtárosok és a nyomdászok, a kerékgyártók, a tanuló lányok, a fiatal diákok és nők, dajkák védőszentje.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alexandriai_Szent_Katalin


Sziénai Szent Katalin

Sziénai Katalin (szül. neve: Caterina Benincasa da Siena), vagy katolikus nevén Sziénai Szent Katalin (Siena, 1347. március 25.Róma, 1380. április 29.) olasz misztikus, a domonkos harmadrend tagja és egyháztanító, Európa egyik védőszentje.

Elszegényedett nemesi család 23. gyermekeként született, édesapja kelmefestésből tartotta el népes családját. Gyermekkorában nem járt iskolába, későn tanult meg írni és olvasni. Korán megmutatkozott rendkívüli vallásossága. Nyolcéves korában látomást látott a trónon ülő Jézusról, és ennek hatására szüzességi fogadalmat tett. 15 évesen csatlakozott a domonkos harmadrendhez, a mantellátákhoz, és idejét imádkozással, aszketikus gyakorlatokkal, betegek ápolásával és a szegények istápolásával töltötte. Domonkos barátok segítségével kezdte el olvasni a Breviáriumot és a Szentek cselekedeteit (Acta Sanctorum), de más szerzetesrendekkel is kapcsolatban állt (Ferences rend, Ágoston-rend). Szónoklatainak ereje, melyről imái és levelei tanúskodnak, egyre több embert vonzott köré. Követői (famiglia) szellemi anyjuknak tekintették Katalint. 19 éves korában misztikus lelkesedéstől áthatva végleg elhagyta szülővárosát, és követőivel békét hirdetve bejárta Itáliát. Elhivatottnak érezte magát arra, hogy felrázza a válságban lévő egyházat és hogy kötelességeire emlékeztesse a papságot: „Isten előtt nincs utálatosabb, mint azok a virágok, amik az egyház misztikus testéből hajtanak ki, és édes illatok helyett bűnök rothadó szagát árasztják.” 1370 körül politikai és társadalmi követeléseket is megfogalmazott: a keresztények egymás közötti megbékélését, keresztes háborúk indítását a hitetlenek ellen és a Szentszék visszaköltözését Avignonból Rómába. Fellépése nyugtalanságot váltott ki, és bizalmatlanságot keltett. 1374-ben pünkösdkor eretnekség vádja miatt kellett megjelennie a Domonkos-rend legfelsőbb grémiuma előtt Firenzében, de válaszaival elnémította ellenzőit. Capuai Rajmund domonkos szerzetest jelölték ki gyóntató atyjául. Katalin tanácsadója és tolmácsa volt, ő írta meg később életét Legenda maior címmel.
Giovanni di Paolo: Szent Katalin misztikus eljegyzése, amit követően az Úr kiszólította magányából és elküldte az emberek közé, a béke és az igazság angyalának

Sienában pestisjárvány tört ki, csodának számító gyógyulásokat tulajdonítottak Katalinnak, és hírneve tovább nőtt. Gyóntatójának közlése szerint 1375. április 1-jén Pisában a keresztre feszített Jézus előtt részesült Krisztus szenvedésének stigmáiban, de kérésére ezek láthatatlanok maradtak. Sokat és hosszan böjtölt, a böjtölés után is egyre kevesebbet evett. Elegendő volt számára az Oltáriszentség vétele. 1376 júniusában egy maroknyi hívő kíséretében elindult Avignonba. Három hónapig tartózkodott a városban, és találkozott XI. Gergely pápával. A mai napig vitatott, hogy volt-e szerepe Katalinnak a Szentszék Rómába való visszatérésében. 1376. szeptember 3-án a pápa elhagyta Avignont, és 1377. január 17-én ünnepélyesen bevonult Rómába. XI. Gergely halála után Katalin VI. Orbán pápát támogatta, és kérésére Rómába költözött. 1380. április 29-én 33 éves korában halt meg súlyos betegség következtében. Rómában a Santa Maria sopra Minerva templomban helyezték örök nyugalomra. II. Piusz pápa avatta szentté 1461-ben, VI. Pál pápa emelte az egyháztanítók közé 1970-ben. 1999-ben II. János Pál pápaKeresztes Szent Terézia Benedikta és a svéd Szent Brigitta mellett – Európa védőszentjévé avatta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szi%C3%A9nai_Szent_Katalin





A szentek bemutatása után, a mai névnapon ezért is járok utána, hogy mit hoztak a „(mindig) tiszta” és/vagy a „biztosan célzó”  Katalinok az én életembe.

Az egyetlen kedves tanítónéni az életemben "Katalinéni" (így egybeírva) volt.

Az első barátnőmmel G. Klára-Katalinnal alsó tagozattól kezdve sűlve-főve együtt jártunk mindenhová. A kisfiánál is voltam bébiszitter egyszer-egyszer. 

Sokáig nem volt egyáltalán barátnőm rajta kívűl, míg nem a huszas éveim végén a fodrásznőm Gy. Kati lett, aki az "Aranyhajú Lány" korszakom végét jelentő változásomnak első hajvágását bevállalta. Az ezüsthajúvá válás számtalan stációjának elkészülte mellett pedig lelki problémáinkat beszéljük ki havi redszerességgel azóta is, mint egymás "pszichológusai".

Aztán a negyvenes évemben lettek igazi érett felnőtt barátságaim. Az elsők közt volt T.B.Kati, a fejlődésem Mandala Mesélő Igazgyöngyhalászó korszakának gyakorlataiban lett igaz baráttá. Később az általa kitalált "Tengerszem Föstőtábor"-ban művészi ambicióinkat együtt teljesíthettük ki. Ma pedig velem együtt ő is tagja a Montázsmagazin.hu szerkesztőségének. Sőt a férjemmel együtt lelkes felolvasója a Bodor Tibor Hangoskönyvtárnak.

Sz. Katalin asztrológus barátnőmmel a Kikötő Gyógyműhelyben találoztam. Az ő előrejelzései, elemzései iránymutatásai nagyon megérintettek. Gondolkodolatinak mintázata nagyon hasonlít az enyéimhez, így szinte azonnal testvérekké fogadtuk egymást. 

https://csillaglelek.hu/asztrologia/

Hárman egyszer együtt voltunk egy rendezvényen a fenti két Katalinnal és egy idegen megkérdezte tőlünk, hogy "Ti testvérek vagytok?" , mi meg rávágtuk, hogy Igen. (Mert hogy fizikai mivoltunkban is hasonlítunk egymásra.) 

https://montazsmagazin.hu/macskavics-kavicsfestes/

https://montazsmagazin.hu/onkentes-felolvaso-kerestetik-vallalod-vakokert-es-gyengenlatokert/

Majd M. Katalin-Janka szobrászművésznő avatott be, a szobrain-érméin-stációin keresztül ismertem meg, hogy hány hányféle önismereti út vezethet el az Egységélményig.

https://montazsmagazin.hu/?s=miletics

Gy. SZ. Katalin pedig engem kért fel magánkiadású könyvének illusztrálására.

https://montazsmagazin.hu/a-baratsag-jegyeben-a-krudy-korben/




Két éve pedig B. Kati ápolja benőtt lábkörmeimet és talpam bőrkeményedéseit. Így gyökércsakrám havi egyszer "(mindig) tiszta" általa.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar Rádiózás Napja: december 1. - 98 éve szól a rádió

Mark Twain - 188 éve ezen a napon született