Önemlékezés gyakorlataim 3.0 - Enneagram

Önemlékezés - Ennegram - Pereg az "életfilmünk" közben készülnek az új epizódok napról napra, nincs megállás. A casting-szereplőválogatás is folyamatos. Lám felismerhetjük azokat a karaktereket, akik ott voltak/vannak/lesznek bennünk vagy velünk jóban-rosszban, ismétlődő élethelyzeteinkben. 



A  "szereposztás" hYVószónál egyfajta 12 karakteres rendszer szerint válogathatott az "éltefilmünk" rendezője, amelyben a harcos, a szépség, a közvetítő, az anya-az uralkodónő, az apa-az uralkodó, a szolgáló, a társ, a csábító, a szószóló, a mester, a bolond, és az angyal szerepéhez keresett megfelelő színészeket, hogy eljátszák a szerepüket a mi tudatraébredésünk érdekében. https://montazsmagazin.hu/napi-hyvoszo-szereposztas/
Van egy 9 karakteres rendszer is, az Enneagram, amelynek  20. századi fő vonalai az "Önemlékezés" - atyjától, G. I. Gurdjiefftől és később Eli-Jaxon Beartől erednek. 




Az enneagram elnevezés: két görög szó összevonása – enneas = kilences + gramma = ábra, grafikai ábra.
Jelentése: 9 alapvető személyiség-típus ábrázolása.
Eredete: Valószínűleg Afganisztánból származik és kb. 2000 éves múltra tekint vissza Szufi szájhagyományon keresztül terjedt: Perzsiában, Közép-Ázsiában, Indiában Amerikai szerzetesek az 1970-es években dolgozták ki az enneagram rendszerét lelkigyakorlatos célokra. Első fordítása német nyelvterületen a 90-es években jelent meg. A Korda Kiadó 1996-ban jelentette meg Beesing – Nogosek – O’Leary könyvének magyar fordítását: Enneagram, az önmegismerés útja címmel.
Célja: Helyes önismeret megszerzése, mert ez alapfeltétele a kiegyensúlyozott “boldog” embertípus felé való növekedésnek, az úgynevezett önmegvalósításnak. Mások megismerése, mert ez az alapja a tőlünk nagyon különböző embertársunk türelmes elfogadásának és annak, hogy segítségére lehessünk a másik ember önmegvalósítási törekvésének. Gyakorlati útmutatást ad a kimozdulás, “gyógyulás” irányába. Rámutat megváltásunk szükségességére és annak lényegére. Forrás

Tipológiaként az enneagram kilenc karaktertípust határoz meg, amelyeket egy enneagram nevű geometriai alakzat sarokpontjai reprezentálnak, és amely alakzat az egyes típusok közötti kapcsolatokra is utal.
Az enneagram dinamikus modelljének képi ábrázolása

Mivel különféle gondolati iskolák alakultak ki az enneagram-teoretikusok között a tekintetben, hogy az enneagram néhány aspektusát hogyan értelmezzék és hogyan tálalják, ezért az enneagramtanítások nem minden esetben egységesítettek vagy következetesek. A leggyakoribb félreértelmezés a kilenc pont személyiséggel való azonosítása.

Az enneagram-karakter alapja

Az enneagram dinamikus rendszer, ábrája kilenc pontból áll, amelyek a karaktereket egyenként jelölik meg, és köztük folyamatos a mozgás. A gyökérpontoknál a legerősebb a hozzájuk tartozó tulajdonság. Ezeknél látszólag nincs jelen a düh (9), a tiszta szeretet (3) és a félelem (6).

Az enneagram-karakter gyerekkorban rögzül minden embernél, néhány éves korban. Ennek neve karakterfixáció. Ez elkerülhetetlen, és oka egy mély érzelmeket kiváltó konfliktus megélése. Innentől kezdi el magát valaki egy külső fogalommal azonosítani, belép a téves azonosulás, amely ezek után meghatározó szereppel rendelkezik az egyén fejlődésében. A karakter egészen életünk végéig elkísér minket valamilyen formában.
....


Magam több enneagrammal kapcsolatos könyvet kiolvastam és ezekben is egyfajta analógiás rendszert fedeztem fel. Mind a kilenc karakternek megfeleltethető fogalmi struktúrákat találtam meg bennük. 

  • Szász Ilma: A ponttól a mandaláig - A szimbológia vezérfonala könyvében (78. old.) egy Madari-féle teszt segíségével beazonosíthatjuk magunkat mely típusba tartozunk.
  • Szász Ilma: Az élőfény árnyéka - Trenszperszonális pszichológia fejezetében - Enneagram
  • Nicholas C. Demetry · Edwin L. Clonts: A ​lélek ébredése
  • Richard Rohr - Enneagramm - A lélek kilenc arca
  • Russ Hudson - Don Richard Riso: Az enneagram bölcsessége

Ezekből jó néhányat táblázatokba foglaltam, a könyebb megértés érdekében, vagy pedig rajzokkal illusztráltam a megfeleléseket. De ráleltem a kereszt, a csakratan, és az enneagram analógiákra is. Hogy a kereszt függőleges oszlopa szívcsakra magasságában válik jin és jang irányokba keresztté, és a homlokcsakra magasságában kerül az ennegaram rá afféle koronaként.
Jézus életének korszakait vagy a Tékozló fiú történetét is meg lehet feltetni ennek a kilenc féle útnak a bejárásával hazafelé az Egy felé közeledve. 

Kilenc út hazafelé













Nicholas C. Demetry · Edwin L. Clonts: A ​lélek ébredése
A ciprusi mágus, Daszkalosz emlékére

A könyv szerzői a kollektív vallásfilozófia, az egyéni spirituális tapasztalatok és a modern pszichológia területeit foglalják egységbe. Ebben mesterük, Daszkalosz, a ciprusi mágus nyújtott bölcs és szeretetteli útmutatatást.
Daszkalosz – bár a keresztény vallás összefüggéseiben tanított, és Jézus volt a példaképe –, tanításaiban a világ nagy vallásainak szellemi egységét hirdette. Az életet is egységében szemlélte, s a spirituális tapasztalást nem különítette el az ember egyéb tapasztalási területeitől. Rámutatott arra, hogy az elkülönültség gyógyításának egyik kulcsa a személyiség megértésében rejlik. Ezt az enneagram személyiségtípusai, az energiatest szerkezete és a csakraközpontok tanulmányozásával segíthetjük elő.

Richard Rohr - Enneagramm - A lélek kilenc arca

Richard Rohr és Andreas Ebert enneagram könyve 1989-ben jelent meg Németországban, és óriási sikert aratott. Sok százezer példányban kelt el, számos nyelvre lefordították. Kötetünk a mű második, bővített és átdolgozott kiadását adja közre. A szerzők maguk is gyakorlott enneagram-kurzus vezetők. Részletesen és élvezetes, közérthető stílusban tárgyalják a kilenc személyiségtípust, lelkünk "arcait", amelyekben mindnyájan magunkra ismerhetünk. Rávilágítanak a karakter-fixációk gyermekkori gyökereire, kialakulásuk és működésük mechanizmusára, és arra, hogy fejletlen, rögeszmés formájukban azok milyen kártékonyak, önmagunknak és másoknak is sok-sok szenvedést okozók lehetnek. Felvázolják ugyanakkor a kibontakozás útját is: hogyan ismerjük fel magunkban a düh, félelem vagy éppen a kisebbrendűségi érzés által kiváltott hibás magatartásformákat és hogyan emelkedjünk felül azokon. Hangsúlyozzák, hogy az enneagram nem valamiféle dogmatikus tanítás, hanem kitűnő segédeszköz az önmegismerés, a személyiségfejlesztés, a spirituális átalakulás útján. A könyv részletesen foglalkozik a rendszer eredetével, kialakulásával, és bemutatja, hogy az nagyon közel áll a jézusi tanítás szelleméhez. Az utolsó részben kap helyet az enneagram-ábra jelentéstartalmának kifejtése, amelynek során számos további érdekes összefüggés és új szempont tárul fel az olvasó előtt.

Russ Hudson - Don Richard Riso: Az enneagram bölcsessége
Útmutató a kilenc személyiségtípus lelki és szellemi fejlődéséhez

Az amerikai szerzőpáros nagy sikerű Személyiségtípusok című könyvének folytatása Az enneagram bölcsessége. E kötet legfőbb mondanivalója, hogy a lelki fejlődés hatékonysága a kilenc személyiségtípus (eneagram) ismeretén alapul: az emberek különbözőek, ami az egyiken segít, az a másiknak árt. Rendszeréből megérthetjük az egyes személyiségtípusok gyógyító képességeit, adottságait, konkrét fejlődési folyamatait.

Enneagram - tánc


....
JÉZUS ÉS AZ ENNEAGRAM 

A jezsuiták mindig is az oktatás, tanítás élharcosai voltak. Számukra az enneagram legfontosabb haszna az a tudás volt, amellyel szinte ránézéssel meg tudták állapítani bárki karakterét, és ennek megfelelően hatni rá. Nem csoda, ha a mai kor menedzserképzői is felfedezték maguknak az enneagramot.
Richard Rohr, ferences rendi szerzetes enneagram-könyvei is részletesen foglalkoznak az enneagram eredetével, kialakulásával, és bemutatják, hogy az nagyon közel áll a jézusi tanítás szelleméhez.
Évekkel ezelőtt tanítómesterem, Szász Ilma egyik előadásában arról mesélt, hogy a jezsuiták szerint a Jézusban megjelenő enneagram-karakterek miként nevezhetők a nevükön.

S lám, itt a felsorolás:
  • az irgalmas Jézus
  • az alázatos Jézus
  • az egyenes Jézus
  • az elégedett Jézus
  • a tanító Jézus
  • a bátor Jézus
  • az optimista Jézus
  • a szelíd Jézus
  • a türelmes Jézus
Rövidesen Advent. E várakozás  alatt az enneagam szimbólumát láttam meg az égi jelek közt, és a jászol alakjában is néhány éve és később a keresztúton a töviskoronában is. A korona kilenc ágához Jézus karakterének ezt a kilenc aspektusát rendeltem, rajzoltam és írtam át haiku-kalligráfiákká.




... égi jelre vár 
a szenvedő világ, mely
fordulatot hoz ...

... három királyok ...
... lángos csillag az égen ...
... s jászolban Jézus ...

...lángos csillag az
égen, megváltó jele,
nincs mitől félni...

... üstökös s jászol ... 
... végül töviskorona ... 
... Jézus királyé ...




1
az irgalmas Jézus

….adatot néki
minden hatalom... világ
világossága...


2
az alázatos Jézus

… segít és gyógyít ….
… együttérzeve velünk …
… Ő az orvosság …

3
az egyenes Jézus

… Urunkkal együtt,
rajtunk és velünk … folyvást
Ő munkálkodik

4
az elégedett Jézus

…együtt szenved a
sokasággal --- keresztje
ajtó a mennybe…

5
a tanító Jézus

… bölcs Ő, írások
tudója… tanítása
neveden szólít…

6
a bátor Jézus

…. mindig hűséges
Istenhez s övéihez …
… Ő a hű tanú …

7
az optimista Jézus

… az örömhozó…
… az örömhír terjesztő …
… művel csodákat …

8
a szelíd Jézus

… igazságért küzd
a töretlen akarat s
erős szelídség …

9
a türelmes Jézus

… mintául elénk
ím szentségét állítva
szolgálva szeret


A jezsuiták szerinti Jézusban megjelenő sajátosságok:


1. Szellemi vezető Jézus: ő a világ világossága, a tökéletesen megvilágosodott. „…Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön”
2. Segítő, gyógyító Jézus: együttérzésében és gyógyításaiban jelenik meg.
3. Célirányosan tevékenykedő Jézus: kitartó és értéket teremtő munkálkodásában. „Atyám állandóan munkálkodik, és így én is munkálkodom.”
4. Befelé forduló és egyéni lényű Jézus: mélyérzésű és együttszenvedő. Lázárt és Jeruzsálemet megsiratja, és szánja a sokaságot, majd hordja a keresztet, amelyet végül megnyíló ajtóvá alakít.
5. Bölcs: mélyen érti az írásokat, bölcsen nyilatkozik az adógaras, a házasságtörő asszony és minden tanításban.
6. Hűséges Jézus: Istenhez, az övéihez. A szerető tanítvány János szerint: Ő a hű tanú.
7. Optimista: az örömhozó, örömhír terjesztő Jézus (a kánaáni menyegzői emberi csodatétel; ismeri a gyermeki játékokat)
8. Erős Jézus: nagy akaraterejű, töretlen akaratú, ha kell ostorral a kezében harcol az igazságért.
9. Szentségét és szeretetét elénk mintául állító Jézus. Türelmes, szolgáló szeretet.

(Szász Ilma összefoglalója) Forrás: Talita.hu


















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar Rádiózás Napja: december 1. - 98 éve szól a rádió

Mark Twain - 188 éve ezen a napon született