2023.03.22. Sajt
Korábban egy jóadag lejáró szavatosságú joghurtból készítettünk itthon sajtot, most viszont a hűtőszekrényben jól eldugva a túró maradt ránk ugyanígy. Ákos fiam receptje szerint...
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 1/2 kg túró (ezt nem kellett már vennem)
- 6 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
Íme a munkafolyamat:
Az 1 liter forró tejet, 1/2 kg túrót - melyet előbb áttörtem
krumpli törőn - összefőztem, kb. 5 percen át.
Nyomás nélkül szűrtem le róla a savót, majd lábasba téve 6 dkg vajjal, 1
egész tojással, 1 kiskanál (kávéskanál) szódabikarbónával, és 1
kiskanál sóval jól összekevertem.
Óvatosan 15 percig kevertem főzés közben is. Amikor elvált a lábas
oldalától, levettem a tűztől és beleraktam a muffin formába. 2 óra múlva
reszelhető állapotúvá vált.
Most Őrölt köménnyel és borssal fűszereztem, de fokhagymával, snidlinggel, zöld fűszerekkel is kiváló.
Savójából pedig kenyértészta készült és azt megkentem szalonnás/hagymás/fokhagymás sós/borsos tejföllel és föltekerve felszeleteltem, sajtot reszeltem a tetejére és 180 fokon megsütöttem..
Megjegyzések
Megjegyzés küldése