Önemlékezés gyakorlataim 6.0: Tarot

 A kétezres évek elején egy az Abszulútumról tartott konferencián, Szász Ilma a Tarot kártyák nagy árkánumából kirakott fektetett nyolcassal illusztrálta a Teljességet-Tökéletességet.




Számomra ez egyfajta meditációs út volt a megtestesülés előtti életfilm végignézésére, benne azonosulni vagy szembenézni a tarot-archetípusokkal és a kártyákon megjelenő attribútumokkal. A beszállás az archetipikus út 10. Szerencsekerekénél lehet, a leszálló ág 0. Bolond karakterével (Isteni én), majd a visszavezető felszálló ág archetipusainak utolsó karaktere, a Remete aszkézise után dönt az emberi lélek a konkrét út mellett. Újra 10. Szerencsekeréknél az eddigi kifelé forduló kártyák a konkrét út körének közepe felé fordulnak, mely szimbólikusan is a befelefigyelést jelenti. Felfedezni az életút mélyégeit, ami miatt vállaltuk a megtestesülést. Ha végig jártuk, a 21. Menybemenetel vár ránk, vagy... Újabb alászállás...

Számomra az idei év egy saját tartot kifejlesztése a haiku-kalligráfia eszközeivel, felhasználva hozzá a + Radics Jani barátunk kabalista előadásaihoz készült ábráimat is. De Coelho: Az alkimista c. könyvének feldolgozása is része lesz ennek a Tarot főcímet viselő időszakomnak.

Ne felejtsd, hogy minden Egy. 
Ne felejtsd, hogy a jelek beszélnek. 
S főleg ne felejtsd el megvalósítani a Személyes Történetedet, egészen a Végéig.” 










Jézus élete a Tarot nagyárkánumaiban

https://sites.google.com/site/szaszilmahonlapja/6-tanulmanyok/jezus-elete-a-tarot-nagyarkanumaibol?authuser=0

Archetipikus és konkrét út a Tarot segítségével





A tarot egy 78 lapból álló kártyacsomag, melyet kártyajátékra és jóslásra használnak. A kártyák egyik oldalán szimbolikus képek találhatók, a másik oldaluk egyforma színű és mintázatú.

A tarot története
A tarot-kártya eredete ismeretlen. Vélhetően Keletről származik, cigány jövendőmondók, egyiptomi mamelukok és mór hódítók terjeszthették el Európában. Az első írásos feljegyzés a kártya létezéséről 1442-ből, vagy 1390-ből származik.

Néhány érdekesség a tarot eredetéről
A tarot keletkezéséről megoszlanak a vélemények. Vannak, akik Atlantisz ősi tudását vélik benne „felfedezni”, de sokan csak egy egyszerű, szórakoztató jóskártyának tekintik. A kártyákról elsőnek egy 1377-ben keltezett dokumentumban tettek említést, amelyben betiltották a használatát. Ennek ellenére elterjedését nem tudták megállítani, és a világ nagyobb városaiban rövid időn belül ismertté vált. A középkor kommunikációs lehetőségeit és a könyvnyomtatás hiányát figyelembe véve, ez nem volt elhanyagolható tényező akkoriban. A mai játékkártyák szerzetileg sok hasonlóságot mutatnak a tarot lapjaival. A kis arkánum négy színe a legtöbb mostani játékkártyajátékban is megtalálható. A nagy arkánum Bolond kártyája mára dzsókerként vált ismertté.

Nagy a hasonlóság a tarot és egy Indiából származó cigánykártya, vagy vetőkártya között. E kártya szimbólumrendszere generációkon át szájhagyomány útján terjedt, akárcsak a kártyavetés „tudománya”. Különös figyelmet fordítva arra, hogy az avatatlanok ne nyerjenek betekintést. A fent említetteken kívül más kapcsolat nem áll fent a két kártya között, kivéve, ha lealacsonyítva a tarot tudását, jóskártyaként fogadjuk el.

Egy másik történet szerint Mózes az egyiptomi papok által őrzött titkot a tarot képében vitte magával Izrael népének kivonulásakor, Palesztinába. Ezt alátámasztani látszik az a szoros kapcsolat, amely a tarot és a Kabbala, valamint a héber ábécé között kétségkívül fennáll. Ilyen párhuzam a nagy arkánum 22 lapja és a 22 héber betű, de a betűk és a lapok közötti kapcsolat is. A Kabbala a tíz különleges isteni tulajdonságot ábrázoló szefírája alkotta köröket, a 22 beavatási út köti össze. A 22 út az isteni tulajdonságokkal összhangban éppúgy megtalálható a héber ábécében, mint a tarot a nagy arkánumának lapjain. Ez értelmezhetjük úgy, hogy a tarot mutatja az utat a Kabbala világába.

Gyakorlatilag két különböző rendszerű kártyacsomag kombinálása a tarot-kártya. A legismertebb nézőpont szerint a 22 lapot tartalmazó nagy arkánum eredetileg is jövendölésre készült, melyet az egyes lapok témái bizonyítanak. A legkorábbi ábrázolásokon klasszikus európai, pontosabban észak-itáliai motívumok, hivatások jelennek meg mint származás mutatók. Az 56 lapból álló kis arkánum pedig kétségtelenül Keletről származik. Az 1500-as években készült, négy elemet tartalmazó (Botok, Kelyhek, Kardok, Érmék), Négy Mameluk elnevezésű kártyajáték lapjain jellegzetes keleti ornamentikával találkozhatunk. A két különböző kártyacsomag egyesítése után a nagy arkánum lapjai lettek az úgynevezett erős, vagyis trompf lapok, amelyek a komolyabb, nagyobb eseményekre utaltak.

Jóslás
Már régóta a jövendölés egyik legnépszerűbb formája. A kártyalapok jelentése és értelmezése azonban nagyon is függ az egyes kártyajósoktól. A jóslások néhány fajtája aleatórikus, véletlenszerű, vagyis a jóslásban használt elemek esetleges kiválasztásán múlik. Az aleatórikus szó a latin kockajátékos szóból ered, mivel a legegyszerűbb jóslási forma a kockavetés.

A kártyajóslás minden fajtájában szerepel a kérdező – aki tanácsot kér egy kérdés felvetésével – és a jövendőmondó, aki megadja a választ. A kártyákat kirakhatja a kérdező is, és a jós is. E tekintetben nincs egységes vélemény, mivel ez függhet az alkalmazott módszertől is. A legfontosabb azonban az, hogy mindkét fél a kérdésre koncentráljon, mert egy komolytalan vagy pontatlanul feltett kérdés hasonlóan pontatlan választ eredményezhet.

Aki kártyavetést tanul, az egyben megtanulja az álomfejtést is, hiszen a szimbólumok azonosak. A lapok számozva vannak, úgyhogy a számmisztika is hozzátartozik a tarot ismeretanyagához. Minden egyes kártyalap egy-egy alkotás, mely művészi értékkel bír, tehát a képek elemzésére is lehetőséget adnak.

A tarotkártyacsomag
A Tarot kártyacsomag összesen 78 lapból áll: 22 Nagy Arkánumból és 56 Kis Arkánumból.

Tarot-kártyacsomagok
A 15. század végére már a maihoz hasonló, 78 lapos kártyáról álló csomag vált ismertté, amelyet velencei tarotnak neveztek, a későbbiekben marseille-i tarotként híresült el. A marseille-i tarot máig is hozzáférhető az eredetivel azonos kiadásban, a szakirodalmak általában ezeket a lapokat kiáltják ki „eredetinek”. Jellegzetes, egyszerűen színezett lapjai erősen megosztják a hozzáértőket, abban azonban egyetértenek, hogy szimbólumrendszere valóban a ma kapható lapok eredetiének tekinthetőek.

A Visconti-Sforza néven ismert velencei változatára nagy hatással volt az olasz reneszánsz. Sokan ez utóbbit jegyzik „eredetiként”. Ezeken a lapokon szembetűnő, hogy nincsenek rajta sem számok, sem nevek. Szimbólumai finomak, aprólékosak és tudatosak. A képek a két család (Viscontiak és a Sforzák) tagjait ábrázolják.

(Csak egy példa a kifinomult szimbólumrendszerére: az általánosságban elérhető kívánságot jelentő Csillag szinte ugyanúgy ábrázolja hölgyét, mint a többnyire nehéz utat jelképező Hold lapja. Avatatlan szem talán fel sem fedezi azt a finomságot, hogy a hölgy a Holdat fogja, míg a csillagot csak „mindjárt eléri” – ugyanakkor a Holddal a kezében nincs rajta cipő. Mezítláb megtéve ugyanazt az utat kétségkívül nehezebb és hosszabbnak tűnő).

A Rider-Waite tarot csomag a következő nagy „Tarot-dinasztia”, amely a 20. század elején készült el Arthur Edward Waite tervezésében, Pamela Colman Smith által megfestve, ez a sokak által ismert és használt pakli. Szimbólumrendszere annyira pontos és érthető, hogy kezdők számára sem okoz különösebb nehézséget annak használata. Ez volt az első olyan összeállítás, amelyeken a kis arkánumok is illusztráltak voltak, ami tovább könnyíti a kezdők számára a lapok értelmezését.

Aleister Crowley tarotja a „Thoth könyve” kártyacsomag alig pár évvel később jelent meg. Egyiptomi szimbolikára épül, szoros kapcsolatot tartva a Kabbalával. A lapokat Lady Frieda Harris festette meg a mester útmutatásai alapján. Thot az egyiptomi világba a mágia és a bölcsesség isteneként vonult be, és Crowley feltehetően ezzel is a Tarot misztériumára utalt.

Kazanlár Emil tarotcsomagját azért tartják különlegesnek, mert szakítva az eddigi hagyományokkal, nem követ egységes vallási vonalat (egyiptomi, héber stb.) Egy ökumenikus tarot, amely a nagy világvallások összhangjára hívja fel a figyelmet. Utalva ezzel a kis arkánum lapjain egymásba olvadó vallási szimbólumrendszerrel. Az indiai (botok), a magyar (kelyhek), perzsa (érmék), egyiptomi (kardok) világ vallási és történelmi nagy alakjai, jelenései találhatók rajtuk, ötvözve egy igen aprólékos szimbólumrendszerrel.

A Nagy Arkánum
A Nagy Arkánum, vagy Nagy Arcana 22 figurális lapból áll.

0. vagy XXII. A Bolond – Eredetileg nem számozott, a mai francia kártya Jokerének korai megfelelője lehetett. – Sors, szerencse, vég(zet).
I. A Mágus/A Varázsló: – Tudást kereső ember.
II. A Főpapnő/A Nőpápa/A Papnő: – Intuíció, inspiráció, vagy annak hiánya.
III. A Császárnő/Az Uralkodónő: – Nőiesség, szépség.
IV. A Császár/Az Uralkodó: – Férfiasság, cselekvés.
V. Pápa/Főpap/A Pap: – Tanács.
VI. A Szerelmesek/A Szeretők/A Választás: – Döntés.
VII. A Diadalszekér/A Kocsihajtó – Eredmények, siker, vagy a kudarc veszélye.
VIII. Az Állhatatosság/Az Erő – Céltudatosság
IX. A Remete – Idő, bölcsesség, visszahúzódás.
X. A Szerencsekerék – Változás, megfontoltság, örök visszatérés.
XI. Az Igazság/Az Igazságszolgáltatás – Óvatosság a tanácsok elfogadásában, saját sors irányítása.
XII. Az Akasztott ember/A Felfüggesztett ember – Kényszerhelyzet, rugalmasság, alapvető változások.
XIII. A Halál/A Nagy Arkánum – Változás átalakulás útján.
XIV. A Megfontoltság/Az Angyal/A Mértékletesség – Mértékletesség, könyörület
XV. Az Ördög – Testi vágyak, vonzalom, ellenség, óvatosság.
XVI. A Torony – Büntetés, büszkeség, isteni sugallat.
XVII. A Csillag – Új kezdet, öröm, üdvözülés.
XVIII. A Hold – Változékonyság, bizonytalanság, félelmek, tudatalatti.
XIX. A Nap – Pompa, egészség, vonzalom, gazdagság, boldogság.
XX. Az Utolsó Ítélet/Az Ítélet – Büntetés vagy jutalom, a végső cél elérése.
XXI. A Világ – Beteljesülés, harmónia.
A Kis Arkánum
A Kis Arkánum, vagy Kis Arcana lapjai négy fő csoportra oszlanak, a Négy Elemet jelölve:

Bot / Lándzsa – Tűz Elem: Erő, életenergia, ötlet, szív- és érrendszer.
Kehely / Kupa – Víz Elem: Érzelem, lelki élet, vízháztartás.
Kard / Nyíl – Levegő Elem: Ész, értelem, gondolkozás, tüdő, lélegzés.
Érme / Dénár – Föld Elem: Anyagiak, biztonság, emésztőszervek, csont és izom.
A négy csoporton belül mindegyikhez tartozik négy-négy udvari kártya, egy Király, egy Királynő, egy Apród és egy Lovag. Ezenkívül egy-egy Ász, és kettestől tízesig a számozott lapok. A Kis arkána összesen 56 lapból áll, ezen belül az Udvari lapok száma 16.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar Rádiózás Napja: december 1. - 98 éve szól a rádió

Mark Twain - 188 éve ezen a napon született