2022.12.04. Távlatok

A mai nap - 2022.12.04. - hívószava a Távlatok.

Ez a ballon, amit a Filozófusok kertjéből fotóztam októberben, már 2013-ban is megjelent egy képmeditációmban.

"Látom életem filmjének kockáit. Látom, ahogy a hatalmas Möbiusz -szalagszerű pályán halad életem szerelvénye, hol kifelé, hol pedig befelé fordulva.
Látok sok-sok filmszakadást is, amikor javításra szorult ez az ötvenegynéhány éve futó filmtekercs.
Aztán egy hármas elágazásba világít bele a mozdony fényszórója. Ki van táblázva a három irány. Egy nagy vetítőgépben vagyok most, és még nem döntöttem el, hogy melyik irányba fut a film.
Vagy újra nézzük az egészet elölről. 

A lencséken és tükrökön át eltérített, megtört fény átvilágítja életemet és kivetíti egy arra haladó hőlégballon felületére, amelynek kosarából éppen most dobálom ki a felesleges homokzsákokat, hogy feljebb tudjak emelkedni.
Onnan föntről látom meg, hogy életem tele van rothadó, már régen halott dolgokkal, érzésekkel és hangulatokkal. Ezen tudott gyökeret verni  a gyilkos galócák és pöfetegek boszorkányköre. Hűvös és nyirkos ez a közeg, amit csak egy nagy tűz tudna megtisztítani." Éjféli gyors 

Az alábbi két kép ugyanazt a gőzhajtású vonatot ábrázolja számomra, az egyik még tart a fény felé, a másikon pedig már a fényben közeledik felénk.

 

Szőnyi István: Esti vonat - William Turner: Eső-Gőz-Száguldás

Thoreou mesternek fájt, ahogy keresztülhasított ugyanez a gözmozdony az ő havas téli Waldenjén. 

"A falubeliek … ahelyett hogy kimennének a tóra fürödni vagy inni, azt tervezik hogy vizét … csövön bevezetik a faluba, hogy mosogassanak vele! Igen egy csap megforgatásával vagy egy dugasz kihúzásával akarják kiérdemelni maguknak Waldent. Az ördögi Vasparipa, melynek fülsértő nyihogását az egész városban hallani, patájával beszennyezte a Forró Forrást, ő legelte le az erdőségeket is Walden partjairól- ez az új trójai ló, a pénzsóvár görögök ajándéka, amely ezer meg ezer embert visz a gyomrában! Hol van a nemzeti hős… aki szembe szállna vele a Mély Hasadékban, és pöffeszkedő kártevő bordái közé döfné lándzsáját!
 
A masiniszta még éjjel sem felejtheti el – vagy legalább is a lelke nem felejtheti el – hogy napközben legalább egyszer feltűnt előtte a békesség, tisztaság látomása. Már egyszeri látása is elég, hogy lemossa a főutca piszkát és mozdony kormát. Javasolnám, hogy nevezzék el „Isten Cseppjének”

2013-ban pedig tovább sétálva a Gellérthegy oldalában a Víztározó tetejének peremén egy graffiti még nagyobb távlatokat mutatott meg. J(Ly)ézus él... - Séta a Filozófusok Kertjében

 

Magyarpolányi Távlatok -Kétezres évek eleje



Majd indén nyáron újra felmásztunk a magyarpolányi kálvária domb tetejére, ahol korábban életem hosszú monoton sötét korszaka után az "eseményhorizont" új széles panorámájú távlatai mutatták meg magukat.


A Himalája csúcsai láthatóak a felvételen, melyet a Nemzetközi Űrállomásról készítettek február 8-án.
📸: NASA











Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar Rádiózás Napja: december 1. - 98 éve szól a rádió

Mark Twain - 188 éve ezen a napon született