2022.12.14. Híd

Egy híd, amit megépítettek egy folyó fölé és egy éjszaka alatt a hurrikán arrébb tette folyót.

In 1998, Honduras built a bridge over The Choluteca River, but hurricane mitch rerouted the river. See  more: themindcircle.com/fails-that-looked-expensive/

Számomra ezek után sem lehet semmi végleges... Mindig jöhet valami vagy valaki véletlen, váratlan  esemény/ember, ami/aki megváltoztatja dolgok folyását.


Tudta, miért áll egy látszólag értelmetlen híd a Városligetben? Nem, nem szobortalapzat, és nem is tribün. 1973-ig a Millenniumi Földalatti járt alatta. https://pestbuda.hu/cikk/20180320_kulonos_hid_a_varosligetben


Mit ad Isten, a fb ezt a hidat küldte nekem a témához:

A régi, Pest-Szolnok-Debrecen közötti postaút mentén, Karcagnál található a Zádor-híd.
Az egykor lápos, mocsaras vidéket az árvízszabályozások előtt több vízfolyás szelte át. A szeszélyes Zádor-éren kívül a környéken folyt  az Aranyos-, az Üstök- és a Lőzér-ér is. Ezek mindegyikét az akkor még zabolázatlan Tisza vize táplálta. Az átkelés megkönnyítésére a helyi lakosok egy fahidat emeltek, de az nem bizonyult elég erősnek ahhoz, hogy elviselje a zord időjárást és a Tisza áradásait. A folyamatos javítgatások, újjáépítések rengeteg pénzbe kerültek , így a környező települések elöljárói egy állandó kőhíd építését határozták el. 
Zádor-híd alapkövét 1806. november 27-én rakták le, és 1809-ben már át is adták a forgalomnak.
A hidat, Bedekovics Lőrinc mérnök tervei alapján, Magurányi József egri kőműves mester és brigádja építette. A munkálatokhoz karcagi téglát és Tokajból hozott követ használtak.
Első pillantásra az ember azt hiheti, hogy a karcagi híd a híres hortobágyi Kilenclyukú  kisöccse, azonban ez tévedés: a Zádor-híd 24 évvel idősebb és ez szolgált mintaként a nevezetes hortobágyi megépítéséhez.



"A Zádor-híd 76 méter hosszú, 5,7 méter széles, és alapjától mérve 6 méter magas volt. Eredetileg ez is  9 boltívvel rendelkezett, de 1831. április 25-én olyan óriási árvíz zúdult a térségre ami a hidat sem kímélte: a két-két szélső boltívét az áradat elsodorta. Helyreállítása során ezeket már nem építették vissza, a híd ezután már csak a megmaradt 5 boltívével szolgálta a közlekedőket. Egy darabig…
1846-ban megkezdődött a Tisza szabályozása…
A szabályozás következtében  teljesen megváltozott a Hortobágy vízrajza, ami után a Zádor-híd elvesztette az eredeti rendeltetését. A utánpótlás nélkül maradt vízfolyások, erek kiszáradtak, a tavakat mocsarakat lecsapolták, az egykor még sebesen rohanó Zádor-ér is eltűnt. 
A híd azóta árválkodik a szikes puszta közepén.
A Zádor-híd legendája…
A Zádor-hídhoz több történet is kapcsolódik, az egyik  legismertebb helyi legenda úgy szól, hogy a Karcagon élő  Zádor vitéz építette itt az első hidat. A fiatalember szerelmes volt egy gyönyörű nemes leányba, Ágotába, aki a Zádor-ér túlpartján lakott. A vitéz, hogy könnyebben eljuthasson kedveséhez, hidat emelt a sebes iramú Zádor-ér felett. Ezután már semmi sem állhatott a szerelmesek útjába – egy ideig. Történet  ugyanis úgy folytatódik, hogy Zádort hadba szólították, és távollétében Ágotát elszerette egy legény, bizonyos Kara János. Amikor ezt Zádor megtudta, azon nyomban hazavágtatott, hogy bosszút álljon. Addig üldözte Kara Jánost, míg az leesett a lováról, és a mocsárba veszett. Ezt a  területet azóta is úgy emlegetik a helyiek, hogy Karajános.
A Zádor-hidat és a körülötte elterülő 71,5 hektáros szikes pusztát 1976-ban védetté nyilvánították, abból a célból, hogy a kultúrtörténeti értékként is jelentős híddal együtt a tájra jellemző hagyományos pásztorkodást az eredeti környezetében megőrizzék."
(írta és szerkesztette: Cseke Ibolya forrás: ng.24.hu Wikipédia)



Egy 2 éves kori halálközeli látomásomban a Lánchíd láncain csecsmőként mászok át négykézláb Pestről Budára, de a láncok alatt nincs híd, csak a rohanó jeges folyó. 
Ez a kép egy nemrég örökölt tükör foncsorában is megjelent, ahogy a fény megtört rajta. 

De itt már az átkelő lány egy kötéltáncos artista volt.

A Lánchíd pedig rövidesen régi fényében ragyog. Oroszlájai őrzik a két parton. Sőt még legoból is készült egy példány, mely utazó lett, hol Pesten, hol Budán nézhetjük egy ideig.


Azért az unokámmal itthon is elkészítettük egy példányát:

Híd-viszonylatban - Ki vagyok én? 


15 éve felvett Hildegard nevem első betűje H - a híd szimbolikáját hordozza. Amin áll az A templomának/sátrának közepén az Y-formájú kereszt, az UnioMistica jelképeként. Mindez eddig csak úgy állt a semmi közepén. Mára megszélesítettem a hídfesztávot a Teplom tornyának tetejét is a hídpillérig lehoztam, egy alpesi tetős megoldással és annak a közepén helyeztem el az unio mystica Y-szilonját, alatta pedegi előre és hátra folyik a lét-folyó vize.


A Híd szerepe az életemben? 

A lerövidítés, az egyszerűsítés.

A Krízispont című filmben az egyik kulcsszereplő (aki, mielőtt bankárosnak állt volna, út és hídépítő mérnök volt) matematikailag levezeti, hogyan nyernek 15200 évet egy hídnak köszönhetően a folyó két oldalán élő városlakók 56 km kerülő út levágásával 1 év alatt.

Hát így valahogy... Így látom én is a hídról nézve a világot. 

Itt találkozom elhúnyt szüleimmel és testvéremmel, amikor a híd közepéről virágot dobok a hamvaik után az emléküknek jeles napjaikon. 

Vagy amikor az unokámmal soroljuk a dunai hidakat Szentendre felé, nem kihagyva közülük a Hajógyári sziget K-hídját, melynek csupa K-betűből áll a vasszerkezete.


A K szimbolikája: Harc, támadás, küzdelelem, győzelem. S lám Hildegrad - harcos nőt jelent, ami számomra nem fegyveres harcot jelent. Hidegard számomra olyan mint Artemisz, az íjászat szűz istennője, ő az aki segít a szülésnél és védelmezi a nőket és a gyermekeket. 


Ő feszíti meg a Yvette-ségem íját, nem is akárhogyan. (Yvette tiszafa-íjat jelent). Így lesz ő az égbenyilazó is.


...folyamatábra:
az isteni szeretet
rajtam át üzen...

...rajtam át üzen,
Yvett(e) nevemen át, mely
lám tiszafaíj...

...lám tiszafaíj
felajlzva..., nyilvesszején
szeretet-szív...

szeretet-szív
az íjon át a földre 
ér sebesen...

...ér sebesen,
sebet ejt..., nyílhegyében
szeretet magja...


...szeretet magja
földmélyében csírázik
s égfelé törve ....

...s égfelé törve
magba szökik..., föltartom
figyelmem íját...

...figyelmem íját
mint keresztet, s így leszek
égbe nyilazó...

...égbe nyilazó,
szeretetem Uram most
hozzád röpítem...

...hozzád röpitem,
s lásd, teljes lesz immár a
folyamatábra...

H, mint Hildegard

Aki miatt  Hildegard lett a bérmanevem: 

Bingeni Szent Hildegard (németül: Hildegard von Bingen; latinul: Hildegardis Bingensis) (Bermersheim vor der Höhe, 1098. – Bingen am Rhein, Rupertsbergi kolostor, 1179. szeptember 17.) latinul író német misztikus, természettudós, apátnő, zeneszerző.Látnoki adottságai miatt "Germánia prófétanőjének" és "Rajnai Szibillának" is hívták.
A rupertsbergi (ma Bingerbrück) apácamonostor tagja és feje. Szent élete és látomásai révén korának egyik legnevesebb alakja.
A katolikus egyházban a nyelvészek és az eszperantisták védőszentje, egyrészt azért, mert isteni sugallatra tanult meg latinul, másrészt mert kifejlesztett egy saját nyelvet (Lingua Ignota, az "ismeretlen nyelv") is.

Szász Ilma - mesterem és tanítóm - fedezte fel a magyar keresztény közösség számára és fejtette meg képeinek szimbolikáját. (Hildegard képszövegek in Bingeni Hildegard élete. Ursus Libri, Bp. 2004.)

Akkor lett a szimbólumok világa az egyik kutatási területemmé.
Női kvóta a szakrális térben címmel írtam is róla.


......

A szív hídjai 


Fedett hidak

Város és Templom a hídon?!

Firenze-Velence hídjain is


Sóhajok hídja
Hát igen... A leginkább a pajzsmigyre hasonlító... Nem véletlenül - teszem hozzá...


...........

Híd-formájú szervünk: Pajzsmirigy


Fej és test között a nyakon, alatta fut el a nyelő- és légcsövünk

Mentális szinten a kommunikáció területe. A ki-nem-mondott/fejezett gondolatok beteghetik meg. 

Gyógytó színe a kék. A világban a leggyakoribb szín. 

Sok ég és tenger receptre és recept nélkül. S a tenger sója... 


Az élet showja...
































































Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar Rádiózás Napja: december 1. - 98 éve szól a rádió

Mark Twain - 188 éve ezen a napon született