2023.02.27. Fehér Sólyom

 Ákos névnap - február 27.  Ákos név jelentése Fehér Sólyom. Mint egy indián név, úgy hangzik.


A fehér sólymok az isteni teremtést és a prófétai látást képviselik. Ők képviselhetik a spirituális vezetést és a magasabb tudatosság megérintését is.

Ezt a papírszobrot ebben a pillanatban találtam fb-on. Lehetne is a címe Fehér Sólyom az indiántörzs főnöke?!


Gyönyörű papír, indián szobrászat
Művészek: Allen & Patty Eckman


Az Ákos régi magyar férfinév, eredeti ótörök formájában ak kuş. Maga ak kuş ótörökül „fehér madár" (ahol törökül (kuş): madár; perzsa (quš): sólyom). A baskír nyelvben az аҡ ("ak":fehér) + ҡош ("kos":madár) összetételben аҡҡош jelentése: hattyú. Másik lehetőség a prototörök *akɨš (kincs).

Elterjedése és gyakorisága

A név első ismert előfordulása Szent Ákos (Acacius, Agathius, Achatius) kappadókiai származású római százados történetével jelenik meg, aki a történelemírás szerint kereszténnyé lett, majd 311-ben, Maximianus alatt, vértanúhalált szenvedett. A magyar latin nyelvű anyakönyvekben és más összeírásokban "Achatius"-ként szerepelt a név; néhány reformkori magyar nyelvű szövegben viszont "Akats"-ként is fordult elő.

Magyarországon az Ákos név legrégibb nyoma 1136-ból való a Thuróczi-krónika szerint, mégpedig az Ákos nemzetség által, melynek monostora és négytornyú román bazilikája a Szilágy megyei Ákoson állott. A község neve Ákosmonostorából (Akusmonustora) változott meg, annak rövidítésével.

Ákos kun vezér nevét a 14. század végéig sokan viselték, de a keresztény nevek elterjedésével ez az ősi név egy időre teljesen feledésbe merült. A 17. századtól ismét felbukkant, Ákos erdélyi fejedelem neveként, de a Barcsay-családban is ketten viselték a nevet. Bod Péter, egy 18. századi prédikátor hívta fel a figyelmet a névre (több másikkal együtt), napjainkra így kerülhetett be a divatos magyar keresztnevek sorába. Hosszú szünet után az "Ákos" keresztnév ismét kezdett használatba kerülni az 1810-es években, majd gyakrabban előfordult az 1830-as évek végén. A legelső főnemes aki egyik gyermekét Ákosnak kereszteltette az maga gróf Batthyány Lajos; Pesten, 1845. október 20.-án született "Ákos Boldizsár Károly Örs" nevű fia. A név azonban továbbra is rendkívüli ritka: 1838 és 1850 között országszerte az összes római katolikus anyakönyben alig 48 Ákos keresztnevű gyerek szerepel.

1967-ben még csak 201-en kapták ezt a nevet, de a 80-as években már több mint kétezren, és így a 34. legnépszerűbb név volt. Az 1990-es években igen gyakori név. A 2000-es években a 20–30. leggyakrabban adott férfinév, a 2010-es évek elején a 23. legnépszerűbb.

A teljes népességre vonatkozóan a 2000-es években a 45. helyen, a 2010-es évek elején a 42-43. helyen állt. A név népszerűsége nő.

Névnapok
  • január 2.
  • február 27. (Szökőévben: február 28.)
  • március 31.
  • június 22.

Történelem: Ákos nemzetség





....
Egyszer a 4-6-os kombinón láttam két solymászt is sisakos solymaikkal a karjukon. Röptetésből jöttek tán. 


Solymászat

A solymászat a ragadozó madarak idomítása és az idomított ragadozó madarakkal történő vadászat úgy, hogy az idomított madár szabadon repül és vad zsákmányt ejt a maga természetes állapotában. Ezenfelül ide tartozik a ragadozó madarak tenyésztése is. A solymász madara soha nem válhat házi kedvenccé, amelyet a szépsége miatt tartanak a ház elé kikötve.

A solymászat azonban nem csak sólymokkal történő vadászatot jelent, hisz eredményesen használhatók a különböző sas- , héja- és ölyvfélék. Hagyományőrző szerepe vitathatatlan. A legkorábbi időkből is maradtak fenn bizonyítékok a solymászat létezésére. Legalább 4000 éves múltra tekint vissza. Valahol Belső-Ázsia pusztáin élhetett az a gyűjtögető-nomád vadász, aki először tartott vadászmadarat. A felnevelt szelíd madár ösztönének engedelmeskedve vadászni kezdett majd visszatért az emberhez. Így indult hódító útjára a solymászat. A magyar solymászat története valószínűleg a magyar nép kialakulásával egykorú, hiszen eredetmondánkban Emese ősanyánkat álmában egy sólyom (turul) termékenyíti meg. (a turulmadár képét valószínűleg az akkoriban élt kerecsensólyom (Falco Cherrug) egy kivételes nagy változata ihlette).

A honfoglaláskor már egy solymászatot magasan művelő nép jött a Kárpát-medencébe. Később már számos feljegyzés, írásos emlékmű, dombormű tanúskodik a Magyarországon virágzó solymászatról. Az újkori solymászat két legkiemelkedőbb alakja Magyarországon Galántai Lelovich György és Bástyai Lóránt.

Solymászmadarak

Magyarországon solymászat céljára engedélyezett pedzőmadarak
vándorsólyom (Falco peregrinus)
vadászsólyom (Falco rusticolus)
Feldegg-sólyom (Falco biarmicus)
szirti sas (Aquila chrysaetos)
héja (Accipiter gentilis)
karvaly (Accipiter nisus)

Madarak tartása

A solymászok legfontosabb kelléke a kesztyű

Magyarországon a szigorú természetvédelmi törvények miatt még ha az a madár nem is a természetből hanem egy tenyészetből származik is kell számos vizsga és engedély. Ezek a következők: elméleti vadászvizsga, solymászvizsga (elméleti és gyakorlati), természetvédelmi vizsga és az illetékes természetvédelmi hatóságtól beszerzett engedély.
Pedzés

Így nevezik a ragadozó madárral történő tényleges vadászatot. A ragadozó madárral történő vadászat a leghumánusabb vadászati módszer. A sebzés minimális, a prédának megvan a lehetősége a menekülésre. A vadászmadár és a solymász felszerelései közé tartozik a lábszíj vagy más néven béklyó, a forgókarika, póráz, a sapka, ami lehet 3 részből álló európai vagy egyetlen darabból szabott ázsiai, csörgő, tollbábú, tarisznya, nyomkövető, stb. A madár idomítása egy bonyolult folyamat rengeteg buktatóval, de természetesen leendő solymászmadarunkat is a „hasán” keresztül fogjuk meg.
Magyar Solymász Egyesület

Hazánkban az 1939 óta működő Magyar Solymász Egyesület tömöríti magába a solymászokat.

Harris-ölyv

Kézhez szoktatása

Indítása

Röptetése

Visszatérés




https://music.youtube.com/watch?v=dNrz7SD3G1Y&list=OLAK5uy_lDvokB9U7p2t4Xun_fGvtxVaWM4IWi8Vc

https://music.youtube.com/watch?v=dNrz7SD3G1Y&list=OLAK5uy_lDvokB9U7p2t4Xun_fGvtxVaWM4IWi8Vc





Eleink az év legsötétebb napján engedték szabadon a vadászatukban is segítő solymaikat, majd később újra befogták őket. Volt olyan madár is, mely önként tért vissza gazdájához, hogy tovább szolgálja őt!

“A pusztai népek által felfedezett, majd művészi fokra fejlesztett solymászat napjainkra meghódította szinte az egész világot. A mintegy 5000 év alatt jelentős szerepet töltött be az élet szinte minden területén. A vadászati és kíméleti időszakok, valamint kíméleti területek kijelölésével megteremtve a vadgazdálkodás és a természetvédelem alapjait. Több ezer éve alkalmazva a fenntartható használat napjainkban megfogalmazott elméletét.

(Petényi János irataiból Csörgei Titusz által összeállított “MADÁRTANI TÖREDÉKEK c munkában is olvashatjuk, hogy hazánkban a madarászok által az egyik fészekről kilőtt kerecsensólyom lábán egy kis bőrpárnácskában egy arab nyelvű iratot találtak – vélhetően a solymász ennek alapján várta vissza kitűnő vadásztársát. Ebben a korban a madártani kutatás úgy történt, hogy a fészekről lelőtték a madarakat…..)

A ritka madarak beszerzését, tartását Európában és Ázsiában is szigorú törvények szabályozták. Ezek megszegését nemegyszer halállal büntették.

A több tízezer főt mozgósító nagy közös solymászatok hadgyakorlat számba mentek, hiszen egy ilyen hetekig tartó esemény megszervezése, lebonyolítása nem különbözött egy hadi megmozdulástól. A kiszemelt vad lóháton, árkon-bokron keresztül való üldözése, a vad és a vadászmadár, a ló és a kutya figyelése, irányítása nagy ügyességet, rátermettséget igényelt, és olyan tulajdonságokat fejlesztett ki, amelyek a harcászathoz is szükségesek. Ennek jelentőségét az uralkodók is hamar felismerték.

Ezekről a hadgyakorlatszámba menő nagy solymászatokról szemléletesen számol be Marco Polo, s hasonló rendezvényekről számolnak be a muszlim időszak Maghreb solymászatát bemutató írások is. Anonimus is leírja, hogy a magyarok rendszeres lovas vadászatának köszönhető kiemelkedő harckészségük.” (Forrás: A szakrális turul legenda)







121. Zsoltár
1Zarándokének. Tekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? 
2Segítségem az ÚRtól jön, aki az eget és a földet alkotta. 
3Nem engedi, hogy lábad megtántorodjék, nem szunnyad őriződ. 
4Bizony nem szunnyad, nem alszik Izráel őrizője! 
5Az ÚR a te őriződ, az ÚR a te oltalmad jobb kezed felől. 
6Nem árt neked nappal a nap, sem éjjel a hold. 
7Az ÚR megőriz téged minden bajtól, megőrzi életedet. 
8Megőriz az ÚR jártodban-keltedben, most és mindenkor.

....
Mit jelent a sólyom a spirituális utazás során?

A sólymok erőteljes madarak, amelyek tudatják velünk a fókusz erejét, és megtanulják, mikor kell az élen járni, amikor itt az idő. Erőt, látást, bátorságot és önrendelkezést képviselnek. Sólymok jelenhetnek meg az életedben, amikor üzenetet kapsz a szellemi birodalomból, vagy ha az állati szellemi vezetőd kihívást jelentő életleckéjén vezetnek.

A sólyom kulcsszavai:

Lelki hírnök
Fókusz
Vezetés
Látomás
Lelki tudatosság
Függetlenség
Egyensúly
Tapasztalatból tanulni
Siker
Demonstráció
Védelem
Stratégia
átalakítás
Növekedés


Return To Innocence (Radio Edit)
EnigmaReturn To Innocence • 1993


Love
Devotion
Feeling
Emotion

Don't be afraid to be weak
Don't be too proud to be strong
Just look into your heart my friend
That will be the return to yourself
The return to innocence

The return to innocence

And if you want, then start to laugh
If you must, then start to cry
Be yourself don't hide
Just believe in destiny

Don't care what people say
Just follow your own way
Don't give up and use the chance
To return to innocence

That's not the beginning of the end
That's the return to yourself
The return to innocence

That's return to innocence
Forrás: LyricFind

Szerelem
Odaadás
Érzés
Érzelem

Ne félj gyenge lenni
Ne légy túl büszke arra, hogy erős légy
Csak nézz a szívedbe barátom
Ez lesz a visszatérés önmagadhoz
Az ártatlansághoz való visszatérés

Az ártatlansághoz való visszatérés

És ha akarsz, akkor kezdj el nevetni
Ha kell, akkor kezdj el sírni
Légy önmagad, ne bújj el
Csak higgy a sorsban

Ne törődj azzal, mit mondanak az emberek
Csak kövesse a saját útját
Ne add fel és használd ki a lehetőséget
Visszatérni az ártatlansághoz

Ez nem a vég kezdete
Ez a visszatérés önmagadhoz
Az ártatlansághoz való visszatérés

Ez a visszatérés az ártatlansághoz
Forrás: LyricFind

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar Rádiózás Napja: december 1. - 98 éve szól a rádió

Mark Twain - 188 éve ezen a napon született